lauantai 29. syyskuuta 2012

Rippikakku vihreällä kukalla


Tämä valtavan kokoinen kakku meni samaisiin rippijuhliin kuin toinen voikkareistakin. Tässä oli 6 munan pohja, kostutus lemon-lime-limsa-vesiseoksella, välissä mansikkamousse ja valkosuklaamousse. Muistaakseni alemmassa kerroksessa mansikkamousse ja ylempänä valkosuklaamousse. Päällä Flora Vispi ja Kuohu, tummaa suklaata, sokerihelmiä ja marsipaanikukka päivänkakkara-silikonimuotilla.

Mansikkamousse

3,5 liivatelehteä
1 dl Flora Vispiä
100 g ranskankermaa (eli Crème Fraîche)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g mansikoita soseutettuna


Ota tuorejuusto huoneenlämpöön pehmenemään. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä n. 10 min. Sulata mansikat ja soseuta ne tehosekoittimella. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Sekoita keskenään ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja soseutetut mansikat. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet pieneen määrään (esim muutama ruokalusikallinen) kiehuvaa vettä, anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos edellä mainittuun seokseen ohuena nauhana, sekoita hyvin ja nostele joukkoon lopuksi kermavaahto.

Parhaiten kakunteko onnistuu kun kokoaa kakun irtopohjavuokaan. Itse paistan kakun 24 cm halk. kakkuvuoassa ja täytän irtopohjavuokaan joka on saman kokoinen. Kakusta tulee kuitenkin korkeampi kuin irtopohjavuoka, joten reunoja pitää jatkaa reunakalvoilla tai esim. kaksinkertaisesta leivinpaperista tehdyillä suikaleilla, jotka ikään kuin jatkaa kakkuvuoan reunoja. (Kiinnitä ne toisiinsa teipinpalalla). Laita ensin irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja kiinnitä reunus. Aloita sitten kakun kokoaminen kuten normaalisti, pohjalevy ensin, kostuta, puolet täytteestä sen päälle ja seuraava kerros jne.

Hyydytä kakkua n. 4 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Avaa irtopohjavuoan reunus ja poista leivinpaperisuikaleet. Mansikkamoussen ohje alunperin Hellapoliisilta (muokkasin hieman ohjetta). Täyttämisohjeita luin Kinuskikissalta. 

Liivatteilla hyydytettävää moussea sisältävät täytekakut kannattaa tehdä irtopohjavuokaan, koska muuten joutuu olemaan tosi varovainen ettei moussea valu kakun välistä pois. Sitä tulee yhteen väliin melko runsaasti ja se on ennen hyytymistään melko vetelää tavaraa.


Valkosuklaamousse

2 levyä Pandan valkosuklaata (yht. 260 g)
2 kananmunaa
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa, vähän väliä sekoittaen. Vatkaa munat sähkövatkaimella suklaan joukkoon yksitellen.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada seos valkosuklaa-munavaahtoon samalla vatkaten. Sekoita joukkoon kermavaahto.

Tämä ohje Hyvää Suomesta-sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti